Бюджетът на Държавното обществено осигуряване (ДОО) влезе в пленарна зала, като

...
Бюджетът на Държавното обществено осигуряване (ДОО) влезе в пленарна зала, като
Коментари Харесай

БСП наддават за повече пари в Държавното обществено осигуряване, неуспешно

Бюджетът на Държавното публично осигуряване (ДОО) влезе в пленарна зала, като следва да се гласоподава на второ четене. Какви са главните негови параметри, признати от бюджетната комисия - бюджетът на ДОО е в общ размер 21,801 милиарда лв., което е покачване с 3,553 млрд. в съпоставяне с миналата 2022 година. Освен това - възрастта за пенсиониране на хората с повърхностен застрахователен стаж се усилва с 2 месеца, като става 67 години. Максималният застрахователен приход остава 3400 лв., а минималният застрахователен приход за самоосигуряващите се лица, земеделските стопани и тютюнопроизводителите да стане 780 лв. от 1 август. Минималната пенсия става 523 лв., подвига се и компенсацията за развъждане на дете до 2-годишна възраст - от 710 на 780.

Приетият с болшинство на бюджетна комисия бюджет обаче бе посрещнат с отрицание, най-много от Българска социалистическа партия, само че и от Движението за права и свободи.

" Когато обявихме, че няма да подкрепим бюджета за 2023 година на ръководещите, тъй като е противообществен, получихме извънредно доста рецензии от същите тези ръководещи. Но в този момент излиза наяве, че сме били прави, противообществен е. Затова предлагаме консолидираният бюджет на ДОО да бъде нараснал на 23,356 милиарда ", изиска покачване на харчовете Георги Гьоков от Българска социалистическа партия, по време на разискванията преди гласуването на член 1 от закона.

 
А от кое място ще дойдат въпросните средства - 100 милиона от повишение на приходите по Данък добавена стойност, както и от финансовите разноски, където също имало сериозен буфер. Ако пък минималната заплата била нараснала на 50% от междинната още от средата на годината, то щяло да има и спомагателни доходи в хазната от осигуровки.

За 15% нарастване на заплатите в Национален осигурителен институт настояха още от " Столетницата ".

" Тези хора обслужват всички жители. Тези хора също са жертва на инфлация, на високи цени, на всичко, което се случва в страната. Затова ви приканвам още един път да подкрепите повишение на заплатите в Национален осигурителен институт ", обърна се към сътрудниците си и ръководителя на парламентарната група на Българска социалистическа партия Георги Свиленски.

" Свържете се с сътрудника си Румен Гечев, който през вчерашния ден беше на бюджетна комисия. Там гласувахме за нарастване на заплатите в Национален осигурителен институт с 10% със задна дата от 1 януари ", отвърна му Искрен Арабаджиев от ПП/ДБ.

Край на разногласието постави Деница Сачева от ГЕРБ:  " Част от предложенията, направени от нашата парламентарна група по тематиката са оттеглени точно тъй като бе взето решение (на комисия) заплатите в Национален осигурителен институт да бъдат нараснали през държавния бюджет със 7,830 млн. от първи август. Това ще направи малко повече от 15%, не мога да изчисля тъкмо, само че с към 17%. "

850 лв. за развъждане на дете до 2 години, продължи с предложенията на социалистите Драгомир Стойнев. " Това нито ще докара до срив на бюджета, нито ще усили кой знае какъв брой недостига от 3%. Дали ще бъде 3%, 3,5% или 4%, това няма значение, когато приказваме за хората ", отсече той.

Друго предложение - 1,35% да бъде коефициентът, по който да бъдат преизчислени пенсиите. Освен това - 30% да станат вдовишките добавки, което щяло да коства на бюджета 80 млн. лв..

Движение за права и свободи също желаеха индексация на бюджета на ДОО нагоре, само че много по-скромно спрямо Българска социалистическа партия: " Числото 21 милиарда 801 милиона 446 хиляди и 500 лв. да се размени с цифрата 21 милиарда 813 милиона 446 хиляди и 500 лв., като усилваме бюджета на ДОО с 12 милиарда. Първото ни предложение касае земеделските производителите, за които има наложителното изискване създадената растителна и животинска продукция да бъде предопределена за продажба, като ние считаме че това е нелогично и лимитира осигурителните права на тези хора ", съобщи Севим Али.

Второто предложение на Движение за права и свободи - времето на майчинството и развъждането на дете също да се броят за застрахователен стаж.

Предложенията на Българска социалистическа партия в последна сметка бяха отхвърлени, като получиха едвам 60 гласа " за ", 53 " срещу ", а 86 се въздържаха. Предложението на Движение за права и свободи също не получи подкрепа - 28, като за него гласоподаваха само депутатите от Движението. Окончателно бе признато гласуваното от комисия по член 1 от закона - със 137 " за " от ГЕРБ, ПП/ДБ и Движение за права и свободи, а " срещу " бяха Българска социалистическа партия и " Възраждане " и Има Такъв Народ. Двама от ПП/ДБ се въздържаха, както и четирима от Има Такъв Народ.

Скорострелно пък бяха признати членовете от 2-ри до 7-и в това число с 137 гласа " за " и 63 " срещу ".

По член 8 социалистите също демонстрираха сериозна интензивност - още веднъж Георги Гьоков настоя за по-високи компенсации за безработица - 60% от минималната работна заплата или 23 лв. дневно.

Спор породи и към предлагането на Движение за права и свободи за осигуровките на дребните аграрни стопани. Те не желаят да се усилва минималният застрахователен предел за тях на 780 лв. от 710 лв.. Това визира към 15 000 стопани.

Искрен Арабаджиев посочи, че за всеки би трябвало да е ясно, че колкото внася, толкоз ще получи като пенсия. Формацията е срещу това предложение. ГЕРБ са за поддръжката за земеделските производители, тъй като другояче щяла да се усили сивата стопанска система.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР